фото: pexels.comСградата е пригодена през 2002 г. от администрацията на Буш

...
фото: pexels.comСградата е пригодена през 2002 г. от администрацията на Буш
Коментари Харесай

Емблематичният затвора в Гуантанамо може да остане в историята

фото: pexels.com

Сградата е пригодена през 2002 година от администрацията на Буш за задържане на политически пандизчии от войната в Афганистан, а по-късно – и от войната в Ирак. Сградата постоянно се среща и под името G-Bay или Gitmo заради военната абревиатура GTMO.

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън желае да закрие емблематичния затвор в Гуантанамо преди края на мандата си. Това заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, представена от Агенция Франс Прес.

Така Байдън се връща към едно предизборно заричане на Барак Обама, което някогашният президент не съумя да извърши поради невъзможността да реализира единодушие по въпроса с Конгреса, напомня Българска телеграфна агенция.

На журналистически въпрос на конференция за евентуалното закриване на пандиза в Гуантанамо по време на мандата на Байдън Саки отговори: „ Със сигурност това е наша цел и желание “.

По време на предизборната си акция през 2016 година Доналд Тръмп съобщи, че желае да резервира пандиза в Гуантанамо и „ да го изпълни с неприятни момчета “. Президентът републиканец не промени позицията си след влизането си в Белия дом.

В Гуантанамо се държат нарушители, свързани с войната против тероризма, измежду които е и пакистанецът Халед Шейх Мохамед, самопровъзгласилия се за мозък на атентатите от 11 септември 2001 година.

Малкият анклав Гуантанамо е отстъпен от Куба на Съединени американски щати през 1903 година в символ на признателност към могъщия комшия за помощта му във войната против испанците, напомня Агенция Франс Прес.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР